...sebuah cacatan dari beberapa episod kehidupan yang telah aku lalui...

Thursday, May 24, 2012

SEMBANG MASAK LEMAK….

KHAMIS. 24/5/2012
Hari ni busy sikit.  Tapi sikit kurang dari semalam.  Tak der cerita apa pun sebenarnya.  Sekadar mencoret apa yang terlintas.  Kadangkala idea pantas jer datang…tapi kekadang tu buntu jugak..alahaiii..
Bila tak der cerita nak tulis rasa macam tak seronok jer.  Tawar dan hambar.  Umpama makan nasi dengan kicap dan ikan kering.  Tapi tu pun dikira masih bernasib baik sebab ada nasi untuk dimakan..tapi kalu ikan kering cicah kicap..huuuhhh perittt dan masinnn.. aarrgghhh..
Tiba-tiba rasa macam nak makan ikan kering la pulak.. masak lemak cili api ikan kering ngan nenas..perrgghhh.. memang layan.  Aku tak pasti resepi macam mana yang sedap untuk buat masak lemak ikan kering ni.  Aku punya resepi versi sendiri yang telah diubah suai.  Tapi aku pernah makan kat satu tempat..dia punya masak lemak..marbelesss.. kuah pekat..lemak..cukup rasa. Dah tak ingat kat mana..tapi area KL lah.  Kampung Baru kot. 
Ikan paling best untuk ngam ngan nenas ni ..ikan sepat atau ikan talang..isi campur tulang.  Nanti boleh try resepi ni errkk.. resepi ni kawan aku kasi.  Dia orang Negeri Sembilan..yang memang diakui masak lemaknya sodapppp..
Bahan-bahannya

4 ekor ikan sepat masin- di potong 2  ( atau ikan talang..isi + tulang)
1/4 biji nenas manis - dipotong nipis
1 batang serai - dibelah dua ataupun dititik
6-8 biji cili padi ( kalau nak pedas boleh ditambah)
1 cawan santan
sedikit kunyit hidup atau kunyit serbuk
garam

Caranya


1. Kisar halus ataupun tumbuk cili padi bersama kunyit hidup hingga hancur, kemudian masukkan ke dalam periuk dan masukkan serai yang telah dititik tadi, kacau sebentar.

2.Selepas itu masukkan 1 cawan santan, dan 1 cawan air, masa ni guna api perlahan, dan kacau selalu, setelah kuah agak mendidih baru masukkan nenas dan asam gelugor, setelah nenas agak layu, masukkan pula ikan masin (ikan sepat atau ikan talang) sesuaikan rasa, masukkan sedkit garam.

3. Masak sehinga kuah pecah minyak.. sedia untuk dihidangkan panas-panas.  Selamat mencuba untuk yang berminat..

Rasanya nak masak untuk malam ni lah.  Itu pun kalau sempat.  Kalau tak..hari sabtu/ahad pun boleh.. Kalau dah masak nanti boleh la letak gambar kat sini.. Esok Baz balik.  Cuti dua minggu.  Aku dah susun resepi untuk masak dan makan bersama Baz… Itu saat yang paling seronok bila kami dapat berkumpul dan makan bersama…

                           kalau nak lebih tradisional boleh giling jer bahan-bahan tu..
                                     kalau nak senang dan cepat kisar jer lahhhh....
                  (nostalgia.. dulu-dulu buat sambal belacan guna penggiling nilah...)

No comments:

Post a Comment